Ένα πρόσωπο της ανατολικής ορθόδοξης κοινωνίας που ΔΕΝ ανήκει στο παρελθόν

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2005 η δανέζικη ημερήσια εφημερίδα Jyllands-Posten δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο: «Το πρόσωπο του Μωάμεθ», το οποίο περιελάμβανε 12 καρικατούρες του προφήτη του Ισλάμ, οι οποίες δημιουργήθηκαν από δώδεκα διαφορετικούς σκιτσογράφους/γελοιογράφους. 

Το 2006, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo αναδημοσίευσε τα 12 επίμαχα σκίτσα, κάνοντάς τα γνωστά σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σε άρθρο του υπό τον τίτλο «ο Μωάμεθ υπερφαλαγγίστηκε από τους φανατικούς», το περιοδικό δημοσίευσε επίσης στην πρώτη σελίδα του και ένα νέο σκίτσο του προφήτη που τον απεικόνιζε να κρύβει με τα χέρια του το πρόσωπό του δηλώνοντας: «Είναι δύσκολο να σε αγαπούν οι ηλίθιοι». 

Κάποια από τα σκίτσα παρουσιάζουν τον Μωάμεθ να φορά μια βόμβα με αναμμένο φυτίλι στο τουρμπάνι του, να είναι ξαπλωμένος γυμνός στο κρεβάτι του και να βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι.

Από τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του στα τέλη της δεκαετίας του 1960 τo Charlie Hebdo ήταν στην πρώτη γραμμή της πρόκλησης. Τα τελευταία χρόνια, που η πολιτική ζωή της Γαλλίας - κυρίως με την άνοδο του Εθνικού Μετώπου - αλλά και τα προβλήματα με τη συνύπαρξη των θρησκειών και την υπεράσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του γαλλικού κράτους, οι δημιουργοί του περιοδικού απόκτησαν ένα ιδιαίτερο καμβά για να συνεχίσουν τα προκλητικά εξώφυλλα και σκίτσα, απέναντι σε κάθε φονταμενταλισμό και σε κάθε σκληροπυρηνική θρησκεία, του χριστιανισμού μη εξαιρουμένου. Στο πιο κάτω σκίτσο για παράδειγμα απεικονίζονται μαζί ο Χριστός και ο Μωάμεθ με τα εξής λόγια: «Ο ΜΩΑΜΕΘ ΚΑΙ Η ΣΑΤΙΡΑ. Χριστός: Θα δεις, θα το συνηθίσεις».

Το 2011, τα γραφεία του Charlie Hebdo δέχθηκαν επίθεση με βόμβες μολότοφ.

Το 2012, τα γραφεία του καταστράφηκαν, οι εργαζόμενοι στο περιοδικό δέχθηκαν απειλές και η ιστοσελίδα του δέχθηκε κυβερνοεπίθεση, αφού στον απόηχο της θύελλας αντιδράσεων που είχε προκαλέσει στον μουσουλμανικό κόσμο η προβολή ταινίας που θεωρήθηκε βλάσφημη και προσβλητική για το Ισλάμ, το περιοδικό δημοσίευσε νέα σκίτσα του Μωάμεθ.

Τον Ιανουάριο του 2013, το περιοδικό δημοσίευσε ένα 64σέλιδο ειδικό τεύχος με σκίτσα για την ζωή του προφήτη Μωάμεθ.

Τελικά στις 7 Ιανουαρίου του 2015 ολιγομελής ομάδα ενόπλων φανατικών μουσουλμάνων επιτέθηκε στα γραφεία του περιοδικού στο Παρίσι, δολοφονώντας 12 άτομα και τραυματίζοντας επτά.

Λέγοντας αυτά, στις 17 Δεκεμβρίου 2017 η σελίδα μας κοινοποίησε την πιο κάτω γελοιογραφία του προφήτη των χριστιανών Ιησού Χριστού, την οποία σχεδίασε η Απολλώνια Ελληνική Κίνηση. 

Την ίδια μέρα η σελίδα με τίτλο: Καμία Ανοχή στον Κομμουνισμό, κοινοποίησε στους ακολούθους της την ανάρτησή μας με την εξής προτροπή: «Παρακαλούμε, όπως αντικρούσουμε όλοι μαζί, αυτές τις Άγιες μέρες τον Κομμουνιστικό/ Αριστερό, Αθεϊσμό, ο οποίος προκαλεί με κάθε μέσο και τρόπο, προσπαθώντας να εξευτελίσει με τον ποιό αισχρό τρόπο, την Ορθόδοξη πίστη μας!!!».

Εδώ και δύο μέρες η σελίδα μας δέχεται επισκέψεις χρηστών/σχολιαστών του εθνικιστικού χριστιανορθόδοξου χώρου, με βρισιές, απειλές και ευχές για καρκίνο ή/και ψόφο, τα οποία σας παρουσιάζουμε αυτούσια πιο κάτω. 

Κάπου ενδιάμεσα διαβάζεις και ένα σχόλιο που λέει το εξής: «γράψτε τα ίδια και για τον Μωάμεθ ή το Ισλάμ αν τολμάτε, να δείτε τι θα σας κάνουν». Τότε αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε τι άλλο θα μπορούσαν να μας κάνουν οι ζηλωτές χριστιανοί, αν δεν είχαμε κοσμικούς νόμους να μας προστατεύουν από τη συκοφαντία, την εξύβριση, την υποκίνηση βίας, τη ρητορική μίσους και το ηλεκτρονικό έγκλημα. 

Καταληκτικά, παρόλο που δεν είχε σχεδιαστεί ως τέτοιο, η περίπτωση αποτελεί κατά την άποψή μας ένα κοινωνικό πείραμα που αποκάλυψε ένα πρόσωπο της ανατολικής ορθόδοξης κοινωνίας το οποίο ΔΕΝ ανήκει, δυστυχώς, στο παρελθόν, όπως εσφαλμένα νομίζαμε.







Σχόλια