Ο γαϊδουροκέφαλος Ιησούς Χριστός και ο κυνοκέφαλος άγιος Χριστόφορος

Η επιγραφή του Αλεξαμένου ή το γκραφίτι του Αλεξαμένου, επίσης γνωστό ως το βλάσφημο γκραφίτι, είναι εγχάρακτη παράσταση η οποία βρέθηκε σε ένα τοίχο δωματίου στον Παλατινό λόφο της Ρώμης, η οποία αποτελεί πιθανώς την αρχαιότερη απεικόνιση της σταύρωσης του Ιησού, μαζί με την χάραξη σε ένα πολύτιμο λίθο της ίδιας περιόδου.

Η χρονολόγηση δεν είναι ακριβής, αλλά εκτιμάται στα τέλη του 2ου αιώνα με αρχές του 3ου. Το σχέδιο απεικονίζει ένα νεαρό άνδρα να λατρεύει μια σταυρωμένη μορφή με κεφαλή γαϊδάρου. Το κείμενο της επιγραφής είναι στα ελληνικά και αναγράφει ΑΛΕΞΑΜΕΝΟC CΕΒΕΤΕ ΘΕΟΝ και ενδεχομένως αποτελεί πράξη χλευασμού προς κάποιον Αλεξάμενο, ο οποίος ήταν χριστιανός.

Ο άγιος Χριστοφόρος περιγράφεται και εικονίζεται πολλές φορές με κεφάλι σκύλου, προφανώς λόγω της σύνδεσής του με το έθνος των Σκυλοκεφάλων. Εντοπίζεται σε τοιχογραφίες, φορητές εικόνες και μικρογραφίες χειρογράφων και παραπέμπει στον αιγύπτιο θεό Άνουβι.


Πηγές:

- Βικιπαίδεια, λήμμα: «Άγιος Χριστόφορος», ενότητα: «Ο Άγιος Χριστόφορος απεικονιζόμενος ως κυνοκέφαλος» @ https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%82

- Θεανώ Καρούτα, «Κυνοκέφαλοι, λυκάνθρωποι και ο άγιος Χριστόφορος», Φαινόμενα, εβδομαδιαίο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου @ http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/06/blog-post_6001.html

Σχόλια