Sean Carroll: «Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής δεν υπάρχει μετά θάνατο ζωή»

Ο Sean Carroll, καθηγητής κοσμολογίας και φυσικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια, πιστεύει ότι έβαλε στο κρεβάτι τη συζήτηση γύρω από τη μετά θάνατο ζωή, αφού μελέτησε εκτενώς τους νόμους της φυσικής.

Ο Δρ Carroll δηλώνει ότι «οι νόμοι της φυσικής που διέπουν την καθημερινή ζωή είναι πλήρως κατανοητοί» και όλα συμβαίνουν μέσα στη σφαίρα της πιθανότητας. Λέει ότι για να υπάρχει μια μετά θάνατο ζωή, η συνείδηση θα πρέπει να είναι κάτι που είναι απολύτως αποκομμένο από το φυσικό μας σώμα, αλλά δεν είναι.

Αντίθετα, η συνείδηση στο πολύ βασικό επίπεδο, είναι μια σειρά από άτομα και ηλεκτρόνια τα οποία ουσιαστικά μας δίνουν το μυαλό μας.

Οι νόμοι του σύμπαντος δεν επιτρέπουν σε αυτά τα σωματίδια να λειτουργούν μετά τη φυσική μας κατάρρευση, σύμφωνα με τον Δρ Carroll. 

«Οι ισχυρισμοί ότι κάποιας μορφής συνείδηση διατηρείται όταν τα σώματά μας πεθάνουν και αποσυντεθούν στα συστατικά άτομα τους, αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο, αξεπέραστο εμπόδιο: οι νόμοι της φυσικής που διέπουν την καθημερινή ζωή είναι πλήρως κατανοητοί και δεν υπάρχει κανένας τρόπος μέσα σε αυτούς τους νόμους να επιτραπεί στις πληροφορίες που αποθηκεύονται στα μυαλά μας να συνεχίσουν μετά τον θάνατό μας».

Οι αποδείξεις του Δρ Carroll βρίσκονται στην Κβαντική Θεωρία Πεδίου (Quantum Field Theory - QFT). Με απλά λόγια, η QFT είναι η πεποίθηση ότι υπάρχει ένα πεδίο για κάθε τύπο σωματιδίου. Για παράδειγμα, όλα τα φωτόνια στο Σύμπαν είναι σε ένα επίπεδο και όλα τα ηλεκτρόνια έχουν επίσης το δικό τους πεδίο, όπως και κάθε άλλος τύπος σωματιδίου. 

Ο Δρ Carroll εξηγεί ότι αν η ζωή συνέχιζε με κάποιο τρόπο μετά το θάνατο, οι δοκιμές στο κβαντικό πεδίο θα είχαν αποκαλύψει «σωματίδια πνεύματος» και «δυνάμεις πνεύματος».

Ο Δρ Carroll γράφει στο περιοδικό Scientific American: «Αν πράγματι δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά τα άτομα και οι γνωστές δυνάμεις, είναι ξεκάθαρο ότι η ψυχή δεν μπορεί να επιβιώσει από το θάνατο».

Για να το θέσω ήπια, η πίστη στη ζωή μετά τον θάνατο απαιτεί μια φυσική πέραν από το Καθιερωμένο Πρότυπο (Standard Model). Το σημαντικότερο είναι ότι χρειαζόμαστε κάποιο τρόπο για να αλληλεπιδράσει η «νέα φυσική» με τα άτομα που έχουμε. Μέσα στο QFT δεν μπορεί να υπάρχει μια νέα συλλογή «σωματιδίων πνεύματος» και «πνευματικών δυνάμεων» που αλληλεπιδρούν με τα κανονικά μας άτομα, διότι θα τα ανιχνεύαμε σε υπάρχοντα πειράματα.

Μόλις αυτό γίνει αποδεκτό από όλους τους επιστήμονες, λέει ο Δρ Carroll, τότε μπορούν πραγματικά να αρχίσουν να καταλαβαίνουν πως λειτουργεί ο ανθρώπινος νους. Είπε: «Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε αγνωστικιστές για ιδέες που είναι εντελώς ασυμβίβαστες με ό,τι γνωρίζουμε για τη σύγχρονη επιστήμη. Αφού καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απροθυμία για την αντιμετώπιση της πραγματικότητας σε αυτό το θέμα, μπορούμε να προχωρήσουμε στα πολύ πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με το πως λειτουργούν τα ανθρώπινα όντα και η συνείδηση».

Πηγή: Express

Διαβάστε σχετικά:

Σχόλια