Η αθρησκία είναι η πρώτη «θρησκεία» στην Αυστραλία

Τα πρώτα πλήρη αποτελέσματα από την απογραφή του 2016 στην Αυστραλία δείχνουν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας ο αριθμός των ανθρώπων που δηλώνουν άθρησκοι έχει ξεπεράσει τους καθολικούς. 

Η κατηγορία «χωρίς θρησκεία» (no religion) περιλαμβάνει τους άθεους, τους κοσμικούς και τους αγνωστικιστές.

Από την απογραφή του 1966, όταν το ποσοστό του άθρησκου πληθυσμού ήταν μόλις 0,8%, ο αριθμός ανέρχεται σήμερα στο 29,6% και είναι σχεδόν ο διπλάσιος από το 16% που καταγράφηκε το 2001. Από την άλλη, τα άτομα που δηλώνουν καθολικοί χριστιανοί μειώθηκαν από το 25,3% στο 22,6%.

Οι χριστιανοί εξακολουθούν να αποτελούν το 52% του πληθυσμού, αλλά ο αριθμός αυτός είναι πολύ χαμηλότερος από το 88% του 1966 και το 74% του 1991. Το Ισλάμ και ο Βουδισμός είναι οι επόμενες πιο κοινές θρησκείες, με ποσοστά 2,6 και 2,4% αντίστοιχα. Το Ισλάμ αυξήθηκε από 2,2% το 2011, ξεπερνώντας τον Βουδισμό (ο οποίος μειώθηκε από το 2,5%). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την απογραφή οι Αυστραλοί είχαν προειδοποιηθεί από εκείνους που φοβούνται ότι η χώρα θα γίνει «μουσουλμανική», όπως αποφύγουν να δηλώσουν άθρησκοι για να μην γίνει κάτι τέτοιο.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Άθεων Αυστραλίας (Atheist Foundation of Australia) Kylie Sturgess δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να αφαιρέσουμε τη θρησκεία από την πολιτική, επειδή οι πολιτικοί, επιχειρηματικοί και πολιτιστικοί ηγέτες πρέπει να ακούνε τους μη θρήσκους σε ότι αφορά τις δημόσιες πολιτικές, οι οποίοι βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία και όχι θρησκευτικές πεποιθήσεις. «Αυτό περιλαμβάνει την πολιτική για τις αμβλώσεις, την ισότητα στον γάμο, την εθελοντική ευθανασία, τη θρησκευτική εκπαίδευση σε κρατικά σχολεία και οτιδήποτε άλλο, όπου οι θρησκευτικές πεποιθήσεις έχουν υπερβολική επιρροή», ανέφερε.

Όσον αφορά στις ηλικίες, οι νέοι ενήλικες ηλικίας 18-34 ήταν πιο πιθανό να είναι συνδεδεμένοι με θρησκείες, πέραν του χριστιανισμού (12%) και να αναφέρουν ότι δεν έχουν θρησκεία (39%), συγκριτικά με άλλες ηλικιακές ομάδες. Οι ηλικιωμένες ομάδες, ιδιαίτερα εκείνες ηλικίας 65 ετών και άνω, είχαν περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν χριστιανοί.


Σχόλια