Τα επιστημονικά στοιχεία της ιστορίας της Κύπρου, διαψεύδουν την κυρίαρχη θρησκεία του νησιού


Σχηματισμός και ηλικία της Κύπρου
Σύμφωνα με γεωλογικές αποδείξεις ο σχηματισμός της Κύπρου ξεκίνησε υποθαλάσσια, ως αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας που ολοκληρώθηκε πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια περίπου, από την οποία σχηματίστηκε ο ορεινός όγκος του Τροόδους. Στη συνέχεια, αφενός με τη διαδικασία σερπεντινίωσης (1) και αφετέρου μέσα από πολυσύνθετες τεκτονικές διεργασίες, που καθορίζονταν από τις δύο συγκλίνουσες λιθοσφαιρικές πλάκες: της Ευρασιατικής στο βορρά και της Αφρικανικής στο νότο, ξεκίνησε η ανύψωση και ανάδυση του όγκου αυτού από τη θάλασσα, πριν από 20-15 εκατομμύρια χρόνια, σχηματίζοντας ένα μικρό νησί. 

Πριν από 15-10 εκατομμύρια χρόνια περίπου, με παρόμοιες διεργασίες σχηματίστηκε και αναδύθηκε η οροσειρά του Πενταδαχτύλου, σχηματίζοντας ένα δεύτερο στενόμακρο νησάκι. Πριν από δύο έως δυόμιση εκατομμύρια χρόνια, λόγω της διάβρωσης από τις δύο οροσειρές, τις θαλάσσιες αποθέσεις και τις συνεχείς ανυψώσεις, σχηματίστηκε η κεντρική πεδιάδα που συνένωσε τα δύο νησιά. Αρχικά η περιοχή αποτελείτο από ρηχά νερά και ποτάμια, αβαθείς λίμνες και έλη, που σταδιακά αποξηράνθηκαν. Ενώθηκαν επίσης και διάφορες βραχονησίδες. Η Κύπρος πήρε το σημερινό σχήμα της πριν από 100 χιλιάδες χρόνια περίπου (2). 

Να σημειωθεί ότι ο Οφιόλιθος Τροόδους, που δεσπόζει του κεντρικού τμήματος του νησιού και αποτελεί τον γεωλογικό πυρήνα της Κύπρου, σχηματίστηκε κατά τον Ανώτερο Κρητιδικό, στον βυθό της Τηθύος θάλασσας, που εκτεινόταν τότε από τα σημερινά Πυρηναία Όρη (μέσω των Άλπεων) μέχρι τα Ιμαλάϊα, πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια περίπου. Θεωρείται ως ο πιο πλήρης και καλά μελετημένος οφιόλιθος στον πλανήτη (3). 

Ζωή - άνθρωποι και ζώα - στην Κύπρο
Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ημερομηνίας 10 Μαρτίου 2016, που αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας Le Monde για τις ανασκαφές του Γάλλου αρχαιολόγου-ζωολόγου Jean-Denis Vigne στην Κύπρο, «βρέθηκαν τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι η παρουσία του ανθρώπου στο νησί ανάγεται σε περίοδο 12,500 ετών πριν από σήμερα» (4). 

Σύμφωνα με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου, στην τοποθεσία Αετόκρεμμος στο Ακρωτήρι, βρίσκεται η πρώτη περιοχή στην Κύπρο που κατοικήθηκε από ανθρώπους πριν από 12,000 χρόνια περίπου, η οποία ανασκάφηκε το 1989. Πρόκειται για ένα καταφύγιο κυνηγών τροφοσυλλεκτών της προνεολιθικής περιόδου, όπου βρέθηκαν εργαλεία, κοσμήματα και οστά ζώων, όπως νάνων ιπποπόταμων και ελεφάντων, ελαφιού και αγριογούρουνου (5). 

Σημ.: Στην Ελλάδα ο αρχάνθρωπος του Σπηλαίου των Πετραλώνων είναι ηλικίας 300,000 ετών περίπου.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences στις 22 Σεπτεμβρίου 2009, μικροί αγριόχοιροι εισήχθηκαν την Κύπρο πριν από 11,400-11,700 χρόνια περίπου (6).

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, «κατά τη διάρκεια της 7ης χιλιετίας π.Χ. ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν σταθερός σε περίπου πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, που ζούσαν κυρίως διάσπαρτα σε όλη την υδρόγειο σε μικρές ζώνες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών» (7).

Οικόσιτοι γάτοι και σκύλοι
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science στις 9 Απριλίου 2004, ο παλαιότερος σκελετός κατοικίδιας γάτας προέρχεται από την περιοχή Σιλλουρόκαμπος στην Παρεκκλησιά. Είναι ηλικίας 9,500 ετών περίπου και ανακαλύφθηκε το 2001 σε ένα κοινό τάφο ενός ανθρώπου με αιλουροειδή, κάτω από ένα αρχαίο σπίτι. Ο σκελετός του ζώου περιτριγυριζόταν από σκαλιστά κοχύλια, δείχνοντας ότι οι γάτες κατείχαν ένα ειδικό καθεστώς στην τότε κυπριακή νεολιθική κοινωνία. Η ανακάλυψη δείχνει ότι οι οικόσιτες γάτες αποτελούν μέρος της ανθρώπινης κοινωνίας για σχεδόν 10,000 χρόνια (8). Την ίδια περίπου περίοδο χρονολογείται και η εξημέρωση των σκύλων στο νησί (9).

Πρώτο κύμα αγροτών καλλιεργητών
Σύμφωνα με άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences στις 29 Μαΐου 2012, οι πρώτοι αγρότες καλλιεργητές άρχισαν να εξαπλώνονται στο νησί πριν από τουλάχιστον 10,600 χρόνια, καλλιεργώντας άγρια δημητριακά (10).

Θαλάσσιες χελώνες  
Τέλος, σύμφωνα με τον οργανισμό About Cyprus, δύο είδη θαλάσσιων χελωνών που απαντώνται και στη Μεσόγειο, γεννούν τα αυγά τους στις παραλίες της Κύπρου. Πρόκειται για την πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) και την καρέττα καρέττα (Caretta caretta). Μάλιστα το πρώτο είδος γεννά σχεδόν αποκλειστικά στην Κύπρο και την Τουρκία. Στην Κύπρο αναπαράγεται στις δυτικές ακτές του νησιού, στην περιοχή Λάρας/Τοξεύτρας, και σε ορισμένες παραλίες της βόρειας ακτής και της Καρπασίας. Η καρέττα γεννά επίσης, στις παραλίες της Λάρας/Τοξεύτρας, αλλά οι κύριες παραλίες αναπαραγωγής της είναι αυτές της Πόλης/Λίμνης στον Κόλπο Χρυσοχούς (11). 

Σύμφωνα με την επιστημονική Θεωρία της Εξέλιξης οι χελώνες εξελίχθηκαv στην ξηρά και επέστρεψαν με επιτυχία πίσω στo θαλάσσιο περιβάλλον. Οι δεσμοί τους, όμως, με τους αρχαίους χερσαίους προγόνους τους, που προσαρμόστηκαν στην ξηρά, τις οδηγούν πίσω για vα γεννήσουν τα αυγά τους. Αν και γενικά οι χελώνες εμφανίστηκαν στη Γη πριν από τους δεινόσαυρους, οι θαλάσσιες χελώνες εμφανίστηκαν μετά την εξαφάνισή τους, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια περίπου. Όσες γεννήθηκαν στις παραλίες της Κύπρου, μετά την ενηλικίωση τους επιστρέφουν στο ίδιο ακριβώς σημείο για να γεννήσουν (12).

Σύμφωνα με το Βυζαντινό ημερολόγιο, επίσης γνωστό ως Εποχή του Κόσμου (αρχαία ελληνικά: Έτη Γενέσεως Κόσμου κατά Ρωμαίους και Έτος Κτίσεως Κόσμου ή Έτος Κόσμου), η ημερομηνία της δημιουργίας του κόσμου τοποθετείται στα 5,509 χρόνια πριν την Ενανθρώπηση. Άρα, η υποτιθέμενη ημερομηνία της δημιουργίας του Σύμπαντος είναι η 1η Σεπτεμβρίου 5,509 π.Χ. έως τις 31 Αυγούστου 5,508 π.Χ. Η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Ιησού Χριστού προέβη στους πιο πάνω υπολογισμούς με βάση την έκδοση των Εβδομήκοντα της Βίβλου και την κατά γράμμα ερμηνεία των γενεαλογιών της Γενέσεως. Βασίστηκε επίσης στους παλαιότερους υπολογισμούς του Πανοδώρου του Αλεξανδρινού (13). 

Παρόμοιοι ήταν και οι υπολογισμοί που ανέπτυξαν ο Γεώργιος ο Σύγκελλος, προσωπικός γραμματέας του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιου στα τέλη του έβδομου αιώνα και ο μοναχός Αννιανός ο Αλεξανδρείας τον πέμπτο αιώνα, που τοποθέτησε την δημιουργία του κόσμου στις 25 Μαρτίου 5,492 π.Χ. Ο Γ' Κανών της Στ' Οικουμενικής Συνόδου αναφέρεται στην τρέχουσα χρονολογία «τῆς πεντεκαιδεκάτης τοῦ διελθόντος Ἰανουαρίου μηνός, τῆς παρελθούσης τετάρτης Ἰνδικτιῶνος, ἔτους ἐξακισχιλιοστοῦ ἐκατοστοῦ ἐννάτου», δηλαδή το έτος 6,199 από τη δημιουργία του Αδάμ, που αντιστοιχεί στο έτος 691 από τη γέννηση του Χριστού (14). Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην επίσημη ιστοσελίδα του - ενότητα Ιστορία, Χρονολογίαι, Γενικαί - αναφέρει το 5,508 π.Χ. ως το έτος δημιουργίας του κόσμου (15). 

Αν προσθέσουμε στο 5,508 π.Χ. τα 2,017 χρόνια που μετράμε μετά τη φερόμενη γέννηση του Χριστού, ή αν προσθέσουμε στο 6,199 ε.Κ. τα 1,326 έτη μετά Χριστό (2,017 μείον 691), τότε το Σύμπαν, σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησία, είναι ηλικίας 7,525 ετών. Όμως, όπως είδαμε πιο πάνω, στην Κύπρο ζούσαν άνθρωποι και ζώα πριν από 12,000 χρόνια τουλάχιστον, ενώ την έβδομη χιλιετία ο ανθρώπινος πληθυσμός του πλανήτη ήταν ήδη γύρω στα πέντε εκατομμύρια άνθρωποι (16) και όχι δύο πρωτόπλαστοι ονόματι Αδάμ και Εύα, τους οποίους έπλασε ο θεός την έκτη μέρα, του 6,199 ε.Κ. ή 691 μ.Χ.

Όπως αντιλαμβάνεστε όλα τα πιο πάνω προ-χριστιανικά επιστημονικά ευρήματα, αρχαιολογικά και παλαιοντολογικά, είναι εντελώς ασύμβατα με τον χριστιανισμό, που αποτελεί σήμερα την κυρίαρχη θρησκεία του νησιού. Οι χρονολογίες που αποδέχεται η Εκκλησία της Κύπρου για την ηλικία του Σύμπαντος και του ανθρώπου, καθώς και η Θεωρία της Θεογονίας στη Γένεση, του πρώτου βιβλίου της Πεντατεύχου που εξιστορεί τα «γεγονότα» από τη γένεση του κόσμου, είναι εσφαλμένες.

Παρόλ' αυτά, σύμφωνα με την Θεολογική-Δογματική αξία της Χρονολόγησης στην Ορθόδοξη Εκκλησία, «η θεολογία μπορεί να μη ενοχλείται από καμιά άλλη επιστημονική γνώση ή υπόθεση» (17), προερχόμενες από τη γεωλογία, την αρχαιολογία, την παλαιοντολογία, την αστρονομία και κοσμολογία και την εξελικτική βιολογία.

Τελικές σημειώσεις:
(1) Είναι η διαδικασία και το προϊόν της ενυδάτωσης του χαρτζβουργίτη (πλουτώνιο πέτρωμα) που παράγει την ομάδα ορυκτών του σερπεντινίτη, που έχουν την ίδια χημική σύσταση με το μητρικό πέτρωμα, αλλά καταλαμβάνουν περισσότερο όγκο και έχουν χαμηλότερο ειδικό βάρος. Η σερπεντινίωση γίνεται με υδροθερμικά διαλύματα τα οποία κυκλοφορούν μέσα από ρωγμές. Για το θέμα βλ. Cyprus Geological Heritage Educational Tool, Γλωσσάριο Όρων @ http://www.cyprusgeology.org/greek/3_4_mineral_gr.htm
(2) Άντρος Παυλίδης, «Πως δημιουργήθηκε η Κύπρος», Ιστορικές Διαδρομές, Ράδιο Άστρα, εκπομπή αρ. 49, 27 Νοεμβρίου 2013 στο YouTube, ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, 28 Νοεμβρίου 2013 @ https://youtu.be/rXe9BSb3j5I. Βλ. επίσης «Γένεση της Κύπρου», Giorgos Michael, 13 Δεκεμβρίου 2014 @ https://youtu.be/lR1wnRELWMU
(3) Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κυπριακής Δημοκρατίας, Γεωλογία της Κύπρου - Τρόοδος @ http://www.moa.gov.cy/moa/gsd/gsd.nsf/dmlTroodos_gr/dmlTroodos_gr?OpenDocument
(4) «Άρθρο στη γαλλική Le Monde για σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην Κύπρο» (δελτίο τύπου), Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, 10 Μαρτίου 2016 @ http://www.pio.gov.cy/moi/pio/pio2013.nsf/All/E3DA068FACA2D938C2257F880032FAD5?OpenDocument&L=G
(5) Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου, ενότητα: Χερσόνησος Ακρωτηρίου @ http://greek.akrotirienvironment.com/Ιστορία-και-Πολιτισμός.php
(6) Jean-Denis Vigne, Antoine Zazzo, Jean-François Saliège, François Poplin και άλλοι, "Pre-Neolithic wild boar management and introduction to Cyprus more than 11,400 years ago", Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), τόμος 106, αριθμός 38, σ. 16135-16138, 22 Σεπτεμβρίου 2009, DOI: 10.1073/pnas.0905015106, 18 Αυγούστου 2009.
(7) Βικιπαίδεια, λήμμα: 7η χιλιετία π.Χ
(8) Elizabeth Pennisi, "Early origin for the purrfect pet", Science, 8 Απριλίου 2004 @ http://www.sciencemag.org/news/2004/04/early-origin-purrfect-pet. Αρχική πηγή: J.D. Vigne, J. Guilaine, K. Debue, L. Haye και P. Gérard, "Early taming of the cat in Cyprus", Science, τόμος 304, τεύχος 5668, σ. 259, 9 Απριλίου 2004, DOI: 10.1126/science.1095335. Για το θέμα βλ. επίσης David Grimm, "When cats became comrades", Science, 16 Δεκεμβρίου 2013 @ http://www.sciencemag.org/news/2013/12/when-cats-became-comrades και Claudio Ottoni, Wim Van Neer και Eva-Maria Geigl, "The palaeogenetics of cat dispersal in the ancient world", Nature Ecology & Evolution, τόμος 1, αρ. άρθρου 0139, 10 Μαρτίου 2017, DOI: 10.1038/s41559-017-0139
(9) Για το θέμα βλ. Menelaos Hadjicostis, "Digs uncover buildings in Cyprus' 11,000-year-old village", Phys.org, 12 Ιουλίου 2016 @ https://phys.org/news/2016-07-uncover-cyprus-year-old-village.html
(10) Jean-Denis Vigne, François Briois, Antoine Zazzo, George Willcox και άλλοι, "First wave of cultivators spread to Cyprus at least 10,600 y ago", Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), τόμος 109, αριθμός 22, σ. 8445-8449, 29 Μαΐου 2012, DOI: 10.1073/pnas.1201693109, 7 Μαΐου 2012.
(11) About Cyprus, «Οι θαλάσσιες χελώνες της Κύπρου και η προστασία τους» @ http://www.aboutcyprus.org.cy/index.php/gr/Oι-Θαλασσιες-Χελωνες-της-Κυπρου-και-η-Προστασια-τους
(12) Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel (GEOMAR), "Why female loggerhead sea turtles always return to their place of birth", Science Daily, 30 Μαΐου 2013 @ https://www.sciencedaily.com/releases/2013/05/130530111143.htm. Αρχική πηγή: Victor A. Stiebens, Sonia E. Merino, Christian Roder, Frédéric J.J. Chain και άλλοι, "Living on the edge: how philopatry maintains adaptive potential", Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, τόμος 280, τεύχος 1763, 22 Ιουλίου 2013, DOI: 10.1098/rspb.2013.0305. Βλ. επίσης Carrie Arnold, "How do sea turtles find the exact beach where they were born? The marine reptiles use Earth's magnetic field as a guide back home, new study says", National Geographic, 16 Ιανουαρίου 2015 @ http://news.nationalgeographic.com/news/2015/01/150115-loggerheads-sea-turtles-navigation-magnetic-field-science/. Αρχική πηγή: J. Roger Brothers και Kenneth J. Lohmann, "Evidence for geomagnetic imprinting and magnetic navigation in the natal homing of sea turtles", Current Biology, τόμος 25, τεύχος 3, σ. 392-396, 2 Φεβρουαρίου 2015, DOI: 10.1016/j.cub.2014.12.035, 15 Ιανουαρίου 2015.
(13) Βικιπαίδεια, λήμμα: Βυζαντινό ημερολόγιο.
(14) Βικιπαίδεια: λήμμα: Anno Mundi.
(15) Πατριαρχείο Ιεροσολύμων @ http://www.jerusalem-patriarchate.info/main/page/ιστορια
(16) Βικιπαίδεια: λήμμα: 7η χιλιετία.

Σχόλια