Ορθοδοξία και ομοφυλοφιλία, ουαχαμπισμός και τρομοκρατία

Στις 30 Νοεμβρίου 2013 ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ δήλωσε ότι «για την ορθόδοξη εκκλησία η ομοφυλοφιλία είναι θανάσιμο αμάρτημα». Κατά καιρούς άλλοι ιεράρχες στην Ελλάδα και την Κύπρο καταδίκασαν δημόσια αυτή την αμαρτία, χρησιμοποιώντας ρητορική μίσους και υποκίνησης βίας, καθώς και ποικίλα κοσμητικά επίθετα, προσβλητικές ή/και υποτιμητικές εκφράσεις κατά των ΛΟΑΤΙ ατόμων.

Παρόλο που και στις δύο χώρες οι ιεράρχες υπόκεινται στο κοσμικό δίκαιο, τους νόμους δηλαδή του κράτους και όχι της θρησκείας (βλ. Τόρα), εντούτοις ποτέ κανείς από αυτούς δεν καταδικάστηκε για οποιαδήποτε δήλωσή του, αφού σύμφωνα με την αθωωτική απόφαση ελληνικού δικαστηρίου στην υπόθεση εις βάρος του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρου στις 20 Απριλίου 2017: «δεν διαπράττουν κάποιο αδίκημα με τις τοποθετήσεις τους, αφού είναι σύμφωνες με την αλήθεια της πίστεως, που οι ορθόδοξοι ιεράρχες οφείλουν να διαγγέλλουν», με βάση τις Γραφές.

Στις 8 Ιουνίου 2017 ο Αυστραλός Ιμάμης Μοχαμάντ Ταουιντί, με αφορμή τη στάση της εθνικής ομάδας της Σαουδικής Αραβίας να μην τηρήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο, στην αναμέτρηση με αντίπαλο την Αυστραλία για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2018, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «σύμφωνα με τον ουαχαμπισμό (κλάδο του σουνιτικού Ισλάμ), δεν είναι λάθος ή αμαρτία για έναν μουσουλμάνο να σκοτώσει έναν μη μουσουλμάνο... Στα μάτια τους οι δράστες είναι μάρτυρες, που πρόκειται να πάνε στον παράδεισο... Θα τους γελοιοποιούσαν αν κρατούσαν ενός λεπτού σιγή». 

Ο ουαχαμπισμός είναι κυρίαρχο δόγμα στη Σαουδική Αραβία, όπου εφαρμόζεται ο ισλαμικός νόμος της Σαρία.

Σχόλια