Ανθρώπινη εξέλιξη: νέα απολιθώματα ηλικίας 300 χιλιάδων ετών βρέθηκαν στο Μαρόκο



Τα αρχαιότερα απολιθώματα του είδους μας - Homo sapiens - ηλικίας 300,000 ετών, βρέθηκαν σε μια σπηλιά στην περιοχή Jebel Irhoud του Μαρόκο, μεταφέροντας χρονολογικά την προέλευσή μας πιο πίσω, κατά 100,000 χρόνια περίπου. Στη σπηλιά βρέθηκαν επίσης λίθινα εργαλεία και οστά ζώων.

Τα απολιθώματα δείχνουν επίσης ότι το είδος μας προέρχεται από ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο και όχι κυρίως από την ανατολική γωνιά της, την περιοχή Όμο Κιμπίς της Αιθιοπίας, όπως γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νέα ευρήματα, που αναλύονται σε δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature στις 8 Ιουνίου 2017, αντιπροσωπεύουν τις ίδιες τις ρίζες του είδους μας, αφού βοηθούν να διευκρινιστεί πότε και που ο έμφρονας σύγχρονος άνθρωπος εξελίχθηκε από προηγούμενες γενιές, όπως οι Homo heidelbergensis ή οι Homo rhodesiensis.

Τα απολιθώματα ανήκουν σε πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός εφήβου και ενός νεότερου παιδιού, τα οποία μπορεί να βρήκαν καταφύγιο στο μαροκινό σπήλαιο, ενώ κυνηγούσαν πιθανώς γαζέλες και γκνου, σε μια περιοχή που ίσως να ήταν πράσινη Σαχάρα. Σύμφωνα με τον παλαιοανθρωπολόγο Jean-Jacques Hublin, του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Λειψία, μια περίοδος πράσινης Σαχάρας μπορεί να είχε συμβεί πριν από 300,000 με 330,000 χρόνια περίπου.

Περισσότερα εδώ

Στη φωτογραφία δύο όψεις μιας σύνθετης ανακατασκευής των απολιθωμάτων, από τον Philipp Gunz του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Λειψία.

Διαβάστε επίσης:

Σχόλια