Αθρησκία/Αθεϊσμός συσχετίζονται με τις αποδοτικές και ευτυχισμένες κοινωνίες


«Η θρησκεία είναι ο αναστεναγμός του καταπιεσμένου πλάσματος, 
η καρδιά ενός άκαρδου κόσμου και η ψυχή άψυχων συνθηκών. 
Είναι το όπιο του λαού» - Καρλ Μαρξ

Στις 22 Μαρτίου 2017 το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters δημοσίευσε (https://www.reuters.tv/v/TvA/2017/03/22/denmark-no-longer-the-world-s-happiest-country) τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Έκθεσης Ευτυχίας 2017 (World Happiness Report 2017 – http://worldhappiness.report/wp-content/uploads/sites/2/2017/03/HR17.pdf) την οποία συντάσσει μια ομάδα ανεξάρτητων ειδικών.

Στις σελίδες 20-22, εικόνα 2.2. της έκθεσης παρουσιάζεται η Κατάταξη Ευτυχίας των χωρών για την περίοδο 2014-2016. Στις έξι πρώτες θέσεις βρίσκονται οι ακόλουθες Ευρωπαϊκές χώρες:

Νορβηγία με 7,537 βαθμούς
Δανία με 7,522 βαθμούς
Ισλανδία με 7,504 βαθμούς
Ελβετία με 7,494 βαθμούς
Φιλανδία με 7,469 βαθμούς
Ολλανδία με 7,377 βαθμούς

Η σχέση των χωρών αυτών με τη θρησκεία και τη θρησκευτικότητα δεν είναι ιδιαίτερα καλή, όπως θα δούμε παρακάτω:

Νορβηγία: Το 2016, η ετήσια κοινωνικό-πολιτιστική μελέτη του Ipsos MORI για το Norwegian Monitor, με δείγμα 4,000 ατόμων, αποκάλυψε ότι στη Νορβηγία, που ήταν μια από τις πιο θρησκόληπτες χώρες, οι άθεοι ξεπέρασαν τους ένθεους για πρώτη φορά στην ιστορία της (https://www.thelocal.no/20160318/majority-of-norwegians-dont-believe-in-go). Τα ποσοστά ήταν τα ακόλουθα: Άθεοι (39%), Ένθεοι (37%), Αγνωστικιστές (23%).

Δανία: Μόνο ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 18% θεωρεί τη θρησκεία σημαντική στη Δανία (http://www.salon.com/2012/08/29/eight_of_the_best_countries_to_be_an_atheist/), ενώ το 2016, 10,300 Δανοί εγκατέλειψαν την εκκλησία. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα (https://www.thelocal.dk/20160907/record-number-of-danes-leave-the-church).

Ισλανδία: Δημοσκόπηση της Gallup International και του WI Network, που έγινε το 2015, έδειξε ότι κανένας Ισλανδός νέος κάτω των 25 ετών δεν πιστεύει πως ο θεός έφτιαξε τον κόσμο, ενώ σχεδόν κανένας κάτω των 34 ετών δεν πιστεύει ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε από κάποιο θεό. Το 54% δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κάποια θρησκεία (http://icelandmag.visir.is/article/00-icelanders-25-years-or-younger-believe-god-created-world-new-poll-reveals). Κατατάσσεται ανάμεσα στις έξι χώρες με τους πιο πεπεισμένους άθεους στον πλανήτη (http://www.independent.co.uk/news/uk/atheists-countries-list-six-world-most-convinced-a6946291.html).

Ελβετία: Ποσοστό 38% των πολιτών της χώρας δεν θρησκεύει, κατατάσσοντας την στη θέση αριθμός 19 των είκοσι λιγότερο θρήσκων χωρών στον πλανήτη (http://www.telegraph.co.uk/travel/maps-and-graphics/most-religious-countries-in-the-world/).

Μεταξύ του 2005 και του 2012 το ποσοστό των θρήσκων στην Ελβετία μειώθηκε κατά 21% (http://www.huffingtonpost.com/2013/07/23/most-religious-countries-least-religious_n_3640033.html).

Φιλανδία: Ο αριθμός των άθρησκων (άθεων και αγνωστικιστών) στη Φιλανδία κυμαίνεται από 28% μέχρι 60% (http://www.adherents.com/largecom/com_atheist.html). Το χαμηλότερο ποσοστό είναι 22% του πληθυσμού, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 100% κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών (http://www.worldatlas.com/articles/religion-in-finland-today.html).

Ολλανδία: Οι μη θρήσκοι ή άθεοι στην Ολλανδία ξεπερνούν το 60% του πληθυσμού της χώρας (https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/04/14/map-these-are-the-worlds-least-religious-countries/).

Στις θέσεις εφτά έως εννιά βρίσκονται τρεις μη Ευρωπαϊκές χώρες: ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία αντίστοιχα. Τα ποσοστά αθρησκίας/αθεΐας στον Καναδά και την Αυστραλία ξεπερνούν το 50% (https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/04/14/map-these-are-the-worlds-least-religious-countries/), ενώ στη Νέα Ζηλανδία παρουσιάζουν αυξητική τάση (https://en.wikipedia.org/wiki/Irreligion_in_New_Zealand).

Στη θέση αριθμός 10 με 7,284 βαθμούς κατατάσσεται μια ακόμα σκανδιναβική χώρα, η Σουηδία, με εντυπωσιακά ψηλά ποσοστά άθρησκων και άθεων. Βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των λιγότερων θρήσκων εθνών στον πλανήτη με ποσοστά που ξεπερνούν το 70% (https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/04/14/map-these-are-the-worlds-least-religious-countries/). Σύμφωνα με τη Σουηδική Κυβέρνηση, μόνο 8% του συνόλου του πληθυσμού συμμετέχουν τακτικά σε θρησκευτικές εκδηλώσεις/τελετουργίες (https://sweden.se/society/10-fundamentals-of-religion-in-sweden/).

Η Κύπρος βρίσκεται στην 65η θέση της Κατάταξης Ευτυχίας με 5,621 βαθμούς και η Ελλάδα στην 87η θέση με 5,227 βαθμούς. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο του 2010 ποσοστό 88% των Κυπρίων πιστεύουν σε θεό, 8% πιστεύουν σε μια ανώτερη δύναμη ή πνεύμα και μόνο 3% δεν πιστεύουν σε αυτά.

Σύμφωνα με την ίδια μέτρηση, στην Ελλάδα ποσοστό 79% πιστεύει σε θεό, 16% πιστεύει σε ανώτερη δύναμη ή πνεύμα και μόνο 4% δεν πιστεύει σε αυτά.

Οι δύο χώρες βρίσκονται στην τρίτη και τέταρτη θέση των πιο θρήσκων χωρών της Ευρώπης αντίστοιχα, μετά την Μάλτα (πρώτη θέση) και τη Ρουμανία (δεύτερη θέση), στη συγκεκριμένη ευρώ-ψηφοφορία.

Όπως αντιλαμβάνεστε από τα στοιχεία, εμφανίζεται πολύ συχνά ένα μοτίβο που μας δίνει το δικαίωμα να συμπεράνουμε ότι αθρησκία/αθεϊσμός και αποδοτικές/ευημερούσες κοινωνίες δεν είναι δύο τελείως άσχετα πράγματα. Έχουν μια έμμεση σχέση που λέει ότι οι ευτυχισμένες και χαρούμενες κοινωνίες τείνουν να είναι οι αθεϊστικές κοινωνίες.

Διαβάστε σχετικά:
Η αθρησκία είναι η πρώτη «θρησκεία» στην Αυστραλία


Σχόλια

 1. «Η θρησκεία είναι ο αναστεναγμός του καταπιεσμένου πλάσματος,
  η καρδιά ενός άκαρδου κόσμου και η ψυχή άψυχων συνθηκών.
  Είναι το όπιο του λαού» - Καρλ Μαρξ////
  ΑΟΡΙΣΤΟΛΟΓΕΙ Ο ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΛΕΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΥΛΙΣΤΗΣ…

  ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΑ: Η θρησκεία είναι ο αναστεναγμός του καταπιεσμένου πλάσματος;;;/,ΠΟΙΟΣ ΣΟΦΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ Ο ΥΛΙΣΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΙΛΑΕΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑ;;;

  .....η καρδιά ενός άκαρδου κόσμου;;;; και η ψυχή άψυχων συνθηκών. ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ
  Είναι το όπιο του λαού»;;; ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΒΓΑΙΝΕΙ;;;

  ΤΙ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΥΛΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ 70ΕΤΗ ΔΙΩΓΜΟ ΟΧΙ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟ ΟΤΙ ΠΥΛΑΙ ΑΔΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗΣΟΥΝ;;;……

  ΜΕΤΑΞΥ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ!!!!!.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΛΛΟ ΤΟ: ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟΝ ΘΕΟ, ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟ:ΕΧΩ ΠΙΣΤΗ!!!
  ΤΟ ΠΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΙΣΤΗ, ΜΟΝΟΝ Ο ΘΕΟΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου