Απαντήσεις για τις πέντε πιο συχνές παρερμηνείες σχετικά με την εξέλιξη


Όλοι έχουμε ένα φίλο που είναι ακόμη 100% πάνω στο σκάφος της εξέλιξη. Ξέρετε, το είδος που πάντα ρωτά πράγματα όπως: «Αν εξελιχθήκαμε από χιμπατζήδες, γιατί οι χιμπατζήδες εξακολουθούν να υπάρχουν;» και από τη στιγμή που τους δώσετε μια λεπτομερή, επεξηγηματική απάντηση, τα μάτια τους αρχίζουν να γυαλίζουν.

Ευτυχώς ο Caleb Trujillo του Molecular Life Sciences δημιούργησε ένα εύχρηστο infographic, που απαριθμεί τις πέντε πιο κοινές παρερμηνείες σχετικά με την εξέλιξη, εξηγώντας (με διαγράμματα!) ότι είναι λανθασμένες. Και το έχει σχεδιάσει για να κοινοποιηθεί, για να το μοιραστείτε δηλαδή με τους φίλους, γνωστούς και συγγενείς σας, ώστε να ενημερωθούν. Όπως εξήγησε ο Trujillo: «Από την εμπειρία μου, οι περισσότεροι άνθρωποι που παρερμηνεύουν την εξέλιξη είναι πραγματικά παραπληροφορημένοι για το τι είναι η επιστήμη και πώς λειτουργεί».

Πρόκειται για ένα χρήσιμο οδηγό από-μυστικοποίησης των θεμελίων της σύγχρονης βιολογίας και της Θεωρίας της Εξέλιξης, γνωστής επίσης ως Εξελικτικής Θεωρίας, Θεωρίας του Κάρολου Δαρβίνου και Δαρβινικής Θεωρίας.

Οι πέντε λανθασμένες παρανοήσεις αφορούν στα ακόλουθα:
(1) Είναι απλά μια θεωρία
(2) Επιβίωση του πιο ικανού
(3) Καταγωγή των ανθρώπων από τους χιμπατζήδες
(4) Κανείς δεν βρισκόταν εκεί και δεν μπορεί να αποδειχθεί
(5) Ο Δαρβίνος έκανε λάθος
Περισσότερα εδώ

Ακούστε επίσης, στο οπτικό που ακολουθεί, τον Δρα Σπύρο Σφενδουράκη, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, να μιλά με θέμα: «Συχνές παρανοήσεις γύρω από τον Δαρβινισμό» στην δεύτερη ετήσια εκδήλωση με τίτλο: «Ημέρα Δαρβίνου», που οργάνωσε ο Όμιλος Ανθρωπιστών Κύπρου στις 21 Φεβρουαρίου 2017.

Σχόλια