Πότε γεννήθηκε ο Ιησούς;

Αν και εκατομμύρια άνθρωποι γιορτάζουν τη γέννηση του Ιησού Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου, οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι δεν γεννήθηκε εκείνη την ημέρα ή ακόμα το έτος ένα μετά Χριστό.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία καθιέρωσε την 25η Δεκεμβρίου για πολλούς λόγους, όπως ο συσχετισμός της ημερομηνίας με το χειμερινό ηλιοστάσιο και το φεστιβάλ Saturnalia, που ήταν αφιερωμένο στην ομώνυμη ρωμαϊκή θεότητα Saturn (Κρόνος). Επιλέγοντας αυτή τη μέρα για τον εορτασμό των γενεθλίων του Ιησού, η εκκλησία θα μπορούσε να συνταιριάξει το δημοφιλές παγανιστικό φεστιβάλ, καθώς και τους χειμερινούς εορτασμούς άλλων ειδωλολατρικών θρησκειών.

Αλλά κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς γεννήθηκε ο Ιησούς.

Μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι γεννήθηκε μεταξύ 6 π.Χ. Και 4 π.Χ., με βάση, εν μέρει, τη βιβλική ιστορία του Ηρώδη του Μέγα. Όχι πολύ πριν την πτώση του, η οποία πιστεύεται ότι συνέβη το 4 π.Χ., ο Κυβερνήτης της Ιουδαίας, υποτίθεται ότι διέταξε τον θάνατο όλων των αρσενικών νηπίων ηλικίας κάτω των δύο ετών και έζησε σε εγγύτητα στη Βηθλεέμ, σε μια προσπάθεια να σκοτώσει τον Ιησού.

Αλλά οι ιστορικοί διαφωνούν για το πραγματικό έτος θανάτου του Ηρώδη. Επιπλέον, ο φρικιαστικός σφαγιασμός των νηπίων είναι μύθος, όχι πραγματικότητα, όπως σημειώνει ο Reza Aslan, βιβλικός λόγιος και συγγραφέας του βιβλίου: Zealot: The life and times of Jesus of Nazareth (Random House, 2013).

Για να προσδιορίσουν το έτος γέννησης του Ιησού, άλλοι μελετητές προσπάθησαν να συσχετίσουν το Αστέρι της Βηθλεέμ, που υποτίθεται ότι προειδοποίησε για τη γέννηση του Ιησού, με πραγματικά αστρονομικά γεγονότα. Για παράδειγμα, σε ένα άρθρο του 1991 στο Τριμηνιαίο Περιοδικό της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, ο αστρονόμος Colin Humphreys πρότεινε ότι το μυθικό αστέρι ήταν στην πραγματικότητα ένας αργοκίνητος κομήτης τον οποίο οι Κινέζοι παρατηρητές κατέγραψαν το 5 π.Χ.

Οι ακαδημαϊκοί διαφωνούν επίσης και για τον μήνα γέννησης του Ιησού. Το 2008, ο αστρονόμος Dave Reneke υποστήριξε ότι ο Ιησούς γεννήθηκε το καλοκαίρι. Σε δηλώσεις του στη σελίδα New Scientist υποστήριξε ότι το Άστρο της Βηθλεέμ μπορεί να ήταν η συνάντηση της Αφροδίτης και του Δία, προκαλώντας ένα έντονο φως στον ουρανό. Χρησιμοποιώντας μοντέλα υπολογιστών, ο Reneke διαπίστωσε ότι αυτό το σπάνιο γεγονός συνέβη στις 17 Ιουνίου, το έτος 2 π.Χ.

Άλλοι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι ένας παρόμοιος συνδυασμός ανάμεσα στον Κρόνο και τον Δία συνέβη τον Οκτώβριο του 7 π.Χ., κάνοντας τον Ιησού ένα φθινοπωρινό βρέφος.

Τέλος, οι θεολόγοι από την πλευρά τους έχουν προτείνει ότι ο Ιησούς γεννήθηκε την άνοιξη, βασιζόμενοι στη βιβλική αφήγηση, όπου οι ποιμένες πρόσεχαν τα κοπάδια τους στα χωράφια τη νύχτα της γέννησης του Ιησού - κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν αυτή την εποχή, όχι τον χειμώνα.

*Η παλαιότερη αναφορά στην 25η Δεκεμβρίου ως την ημέρα γέννησης του Ιησού γίνεται σε ένα Ρωμαϊκό Αλμανάκ του τέταρτου αιώνα.

**Ούτε που ακριβώς γεννήθηκε ο Ιησούς (φάτνη/παχνί, σπίτι ή σπηλιά) το γνωρίζει κανείς, αφού ακόμα και οι αναφορές των ευαγγελίων της Καινής Διαθήκης είναι αντικρουόμενες.

Πηγή: Live Science

Σχόλια

  1. Ανύπαρκτος ο Ιησούς από την ιστοριογραφία του 1ου αιώνα
    http://epic-atheist.blogspot.com/2011/03/1.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου