Sean Carroll: «Το Σύμπαν δεν έχει αρχή»


Στο σημείο 3:50'-5:33' του οπτικού που ακολουθεί, ο γνωστός Κοσμολόγος, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας, με ειδίκευση στη μαύρη ύλη και τη γενική σχετικότητα Sean Carroll, αναφέρει τα εξής για την απαρχή του Σύμπαντος:

«Η θεωρία του πληθωρισμού του Σύμπαντος δεν προϋποθέτει αρχή και οι φυσικοί που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο κάνουν λάθος… γιατί ο κλασικός χωροχρόνος δεν αποτελεί θεμελιώδη απάντηση. Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος δεν είναι κλασικός, γνωρίζουμε ότι υπάρχει κβαντική μηχανική και κανείς δεν έχει μια κβαντική θεωρία της βαρύτητας στην οποία να υπάρχει ένα θεώρημα που να λέει ότι το Σύμπαν είχε αρχή.

Για την ακρίβεια, συνήθως αποδεικνύεται το αντίθετο θεώρημα. Αν έχουμε μια κβαντική κατάσταση που εξαρτάται από τον χρόνο, τότε προφανώς αυτή εκτείνεται απρόσκοπτα πίσω στο παρελθόν. Όμως υπάρχει ένα κβαντομηχανικό στάδιο, όπου το Σύμπαν και οι φυσικοί νόμοι είναι ένα ενιαίο πακέτο και το Σύμπαν είναι άπειρο και προς τις δύο κατευθύνσεις: το παρελθόν και το μέλλον.

Στο αγαπημένο μου κοσμολογικό μοντέλο, το οποίο πάντα ενημερώνεται όταν προκύψουν νέες ιδέες, το Σύμπαν δεν έχει αρχή, δεν δημιουργείται σε κάποια στιγμή του χρόνου, πάντα υπήρχε, φαίνεται διαφορετικό από στιγμή σε στιγμή και εμείς παρατηρούμε μόνο ένα μικρό μέρος του, άρα δεν γνωρίζουμε πώς μοιάζει ολόκληρο.

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για μια εξήγηση σκοπού ή αρχής του Σύμπαντος ως κάτι που δημιουργείται από το τίποτα».


Σχόλια