CNN Greece: αναζητήθηκε η αλήθεια, για το λείψανο της Ελένης;



Από την πλειοψηφία των ΜΜΕ στην Ελλάδα το αναμέναμε: από δημόσια και ιδιωτικά, από συμβατικά και κυρίαρχα, από διαδικτυακά, αλλά καθόλου εναλλακτικά.

Από ένα διεθνές, όμως, δίκτυο, που το συνοδεύει ο χαρακτηρισμός «με κύρος, αξιοπιστία και αντικειμενικότητα», δεν είναι κάτι που αναμέναμε, αλλά βεβαίως το ότι λειτουργεί στην Ελλάδα είναι αρκετό για να μην μας προκαλέσει έκπληξη μεγάλου βαθμού.

Ο λόγος για το CNN Greece το οποίο:

(1) Στις 7 Μαΐου 2017 δημοσίευσε θέμα με τίτλο: Η Αγία Ελένη «δίνει» μαθήματα στην Ευρώπη και «φωτίζει» τη χαμένη ταυτότητά της, έκτασης εννέα σελίδων Α4, με οχτώ φωτογραφίες και μοναδική πηγή την Αποστολική Διακονία της Ελλάδας, στην οποία αφιερώνει μία παράγραφο 134 λέξεων για το χριστιανικό έργο της, παραπέμποντας σε ιστολόγιά της. Αν αυτό το αφιέρωμα ήταν πληρωμένη διαφήμιση θα κοστολογούνταν αρκετά.  

(2) Στις 14 Μαΐου 2017 δημοσίευσε θέμα με τίτλο: Ο σχεδιαστής του ενδύματος της Αγ. Ελένης αποκαλύπτει: Εμπνεύστηκα από τα ψηφιδωτά της Αγ. Σοφιάς, έκτασης τριών σελίδων Α4, με 25 φωτογραφίες του ενδύματος και ένα οπτικό διάρκειας έξι λεπτών και 32 δευτερολέπτων, στο οποίο ο σχεδιαστής μας μιλά γι' αυτό.

(3) Την ίδια μέρα, απεσταλμένη του δικτύου βρέθηκε στη Βενετία της Ιταλίας, όπου κάλυψε «την παράδοση του σκηνώματος της Αγίας Ελένης» από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, δημοσιεύοντας οπτικό διάρκειας δύο λεπτών στη σελίδα του δικτύου στο Facebook.

Την επιμέλεια αυτών των θεμάτων είχε η δημοσιογράφος Κάτια Τσιμπλάκη, η οποία, στο ρεπορτάζ της από τη Βενετία, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιερό σκήνωμα της αγίας Ελένης είναι αναγνωρισμένο. Το 1929 η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία προχώρησε στην κανονική αναγνώριση του σκηνώματος. Εκπρόσωποι της εκκλησίας και γιατροί το εξέτασαν και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για το λείψανο μίας γυναίκας η οποία πέθανε στην ηλικία των 80 ετών από φυσικά αίτια».  

Από την πιο πάνω τοποθέτησητης κυρίας Τσιμπλάκη, προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα, τα οποία θα επιθυμούσαμε να θέσουμε προς την ίδια, τους εργοδότες της και βεβαίως το κεντρικό CNN ΗΠΑ, αφού άπτονται του δημοσιογραφικού έργου που επιτελείται, σε σχέση με την αναζήτηση της αλήθειας.

Αναλυτικά:

(1) Για την «κανονική αναγνώριση» του πτώματος είχαν κληθεί και συγγενείς;
(2) Έγιναν εξετάσεις DNA και αν ναι δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα;
(3) Με βάση ποιο δείγμα έγιναν οι εξετάσεις;
(4) Πώς ακριβώς διαπίστωσαν ότι το λείψανο ανήκει «σε μία γυναίκα που πέθανε στα 80 από φυσικά αίτια» οι «εκπρόσωποι της εκκλησίας και οι γιατροί που το εξέτασαν;»
(5) Οι γιατροί ήταν ανεξάρτητοι, ήταν παπάδες γιατροί, ήταν γιατροί υπάλληλοι ή συνεργάτες της εκκλησίας;
(6) Τι ειδικότητες είχαν και ποια τα ονόματά τους;
(7) Υπήρχαν επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων στην εξέταση;
(8) Έχουν οποιεσδήποτε δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με κριτές;
(9) Αν ναι, μπορείτε να μας παραπέμψετε σε κάποιες από αυτές;
(10) Θεωρείτε ότι κάνατε μια επαγγελματική και δεοντολογικά σωστή κάλυψη του θέματος, στην δημοσιογραφική αναζήτηση της αντικειμενικής αλήθειας; Μπορούν όλες οι πληροφορίες και πηγές σας να ελεγχθούν, ώστε να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν;

Καταληκτικά, στο ρητορικό ερώτημα του τίτλου του άρθρου, ας απαντήσει ο κάθε αναγνώστης ξεχωριστά.

Σχόλια