Ένα γονιδιακό μυστήριο: Πώς οι αρουραίοι χωρίς χρωμόσωμα Υ γεννιούνται αρσενικοί;


Στα περισσότερα θηλαστικά, του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου, το βιολογικό φύλο καθορίζεται από μια κλήρωση μεταξύ δύο αγγλικών γραμμάτων: του Χ και του Υ, τα χρωμοσώματα του φύλου. Αν κληρονομήσετε ένα Χ από τη μαμά και ένα από τον μπαμπά, θα αναπτύξετε ωοθήκες, μήτρα και κόλπο. Αν κληρονομήσετε ένα Χ από τη μαμά και ένα Υ από τον μπαμπά, θα αναπτύξετε όρχεις και πέος.

Υπάρχουν, όμως, και κάποιες σπάνιες, μυστηριώδεις εξαιρέσεις. Ένας μικρός αριθμός τρωκτικών δεν έχει χρωμοσώματα Υ, όμως, γεννιούνται, είτε ως θηλυκά, είτε ως αρσενικά, όχι ως ερμαφρόδιτα. Οι επιστήμονες προσπαθούν καιρό να εξηγήσουν το φαινόμενο και τώρα βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο να υπολογίσουν πώς ο καθορισμός του φύλου λειτουργεί σε ένα από αυτά τα τρωκτικά.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances την Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017, από Ιάπωνες επιστήμονες, αναφέρεται ότι τα κύτταρα του απειλούμενου ακανθώδους αρουραίου Amami είναι σεξουαλικά ευέλικτα και ικανά να προσαρμοστούν, είτε σε ωοθήκες, είτε σε όρχεις.

Περισσότερα εδώ

Σχόλια